Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да се отменя националното външно оценяване след 10 клас

| обновено на 14.05.21 в 22:26
Мария Гайдарова
Снимка: БГНЕС

Няма да се отменя националното външно оценяване след 10 клас, обяви служебният заместник-министър на образованието Мария Гайдарова.

Учениците под карантина, на които предстоят външни оценявания и матури, няма да се налага да правят PCR тест преди изпитите.

Националното външно оценяване след 10 клас е задължително по закон, а отмяната му може да стане само с решение на Народното събрание, което в момента няма как да се случи, тъй като няма действащ парламент. Това заяви Гайдарова по повод искания на ученици и родители оценяването да бъде отменено заради онлайн обучението и по повод планиран протест на родители срещу него утре пред просветното министерство.

„Националното външно оценява в 10 клас ще се проведе по начина и по формата, както е обявено. Учебният материал е преподаден, така че нямаме основание да имаме и отпадане на определени теми“, посочи тя.

Предстоят разговори със служебния здравен министър по повод искане на Съвета на ректорите ръководствата на висшите училища да имат право сами да решават дали всички студенти да се върнат в аудиториите. По този начин ще бъдат възстановени всички лекции и упражнения, където това е необходимо и възможно. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна