Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

95 години от откриването на къщата-музей на Алеко Константинов в Свищов

Родната къща на Щастливеца е една от най-забележителните сгради в Свищов
Снимка: Здравка Маслянкова

Днес се навършват 95 години от откриването на къщата-музей на Алеко Константинов в родния му Свищов. Годишнината се отбелязва с изложба в крайдунавския град.

Родната къща на Щастливеца е една от най-забележителните сгради в Свищов. Малко известен факт е, че през 1896 година Алеко Константинов отказва да я продаде на търговец, предложил му 15 000 златни лева за нея.

Най-ценният експонат в къщата-музей е стъкленицата със сърцето на Алеко Константинов, каза екскурзоводът Анатолия Тодорова.

„След процеса по убийството то е предадено на д-р Кръстьо Кръстев, редактор на списание „Мисъл“, и след това негови наследници го предават го в музея, а музеят е открит на 15 май 1926 година. Във витрината са изложени и дрехите, с които е облечен Алеко Константинов по време на убийството, една от пушките, с която е стреляно“, обясни тя.

Инициативата бащината къща на Алеко Константинов да стане музей е на свищовски общественици от преди 110 години, а начинанието става общонационално. Така музеят е обогатен не само с лични вещи на семейството на автора на „Бай Ганьо“, но и с етнографски материали и с археологическа сбирка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна