Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ракетен удар срути сграда с офисите на АП и „Ал Джазира“ в Газа

| обновено на 15.05.21 в 21:51
Сградата се срути след израелски ракетни удари.
Снимка: Ройтерс

12-етажна сграда, в която се помещават офисите на агенция Асошиейтед прес и телевизия „Ал Джазира“ в Газа,  се срути днес, след като е била ударена от израелски ракети, съобщи Ройтерс.

Преди това Израел е издал предупреждение за въздушния удар и хората от сградата са били евакуирани, така че няма пострадали и жертви.

Говорител на израелската армия заяви, че в сградата, в която има апартаменти и други офиси, е било разположено „военното разузнаване на „Хамас“.

В същото време израелската полиция съобщи за загинал мъж, след като жилищният му блок бил улучен от ракета, изстреляна от Ивицата Газа.

Съединените щати излязоха с позиция по повод израелския ракетен удар, който разруши сградата.

Осигуряването на безопасността за журналистите и независимите медии е първостепенна отговорност, заяви говорителят на Белия дом Джен Саки.

Шефът на бюрото на „Ал Джазира“ в Ерусалим Уалид ал-Омари заяви, че телевизията няма да остане безмълвна и заяви, че ударът цели не само да сее разрушения и убийства, но и да заглуши медии.

От Асошиейтед прес излязоха с позиция, че са шокирани и ужасени от бомбардировката. Светът ще знае по-малко за случващото се в Газа, заяви изпълнителният директор на АП Гари Пруит.

На свой ред израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявил в телефонен разговор с американския президент Джо Байдън, че „Израел полага всички усилия да избегне нараняване“ на хора, които не участват във военните действия на „Хамас“ и други групировки в Газа. Президентът на САЩ е потвърдил подкрепата за правото на Израел да се защитава от ракетните атаки на "Хамас" и други терористични групировки в Газа.

От Белия дом съобщиха, че Байдън е разговарял и с палестинския си колега Махмуд Абас, когото е уверил в ангажимент към засилването на американско-палестинските отношения. Това е първи разговор на двамата, откакто Байдън пое настоящия си пост.

За момента мирни преговори не се водят, съобщи високопоставен израелски източник, цитиран от военното радио.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!