Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СС на ООН с виртуално заседание заради насилието между Израел и палестинците

Снимка: www.un.org

Съветът за сигурност на ООН ще проведе виртуално заседание днес по въпроса с увеличаващото се насилие между Израел и палестинците. 

По-рано тази седмица генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и руският президент Владимир Путин отправиха съвместен призив за спиране на нападенията между Израел и палестинците. редица международни лидери изразиха загриженост от израелските въздушни нападения, при които загинаха десетки палестинци, сред които много деца. Хиляди протестираха в Северна Америка и  в много европейски държави в подкрепа на Газа.

Гутериш е "дълбоко обезпокоен" от цивилните жертви в Ивицата Газа, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик, цитиран от "Франс прес". Реакцията идва, след като израелската авиация нанесе в събота въздушни удари по сграда, в която са се намирали регионални офиси на международни медии. Говорителят допълни, че генералният секретар е "обезсърчен" от увеличаващия се брой цивилни жертви, включително от смъртта на деца, причинена от вчерашните израелски въздушни нападения.

По-рано редица международни лидери също изразиха сериозната си загриженост от израелските въздушни нападения, при които загинаха десетки палестинци, сред които много деца.

Американският президент Джо Байдън проведе телефонни разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас с цел намаляване на напрежението в конфликта между двете страни. В Израел в събота пристигна американският пратеник за Близкия Изток - Хейди Амр, за да преговаря за спиране на насилието.

В редица градове по цял свят се проведоха пропалестински демонстрации. Поводът беше не само ескалацията на конфликта в Газа, но и денят Накба - на този ден през 1948-ма година е основана държавата Израел. До сблъсъци между полиция и демонстранти се стигна в Атина и в Париж, където демонстрацията беше забранена от властите. В Берлин пък бяха извършени арести за неспазване на проивоепидемичните мерки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна