Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна конференция на външните министри от ЕС заради напрежението между Израел и Палестина

| обновено на 16.05.21 в 16:06
Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради ескалиращото напрежение между Израел и палестинците, върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел свиква във вторник извънредна видеоконференция на министрите на външните работи на ЕС.

33-ма палестинци са загинали при израелските въздушни удари в Ивицата Газа снощи. Нови атаки бяха извършени и от палестинска страна.

Иран обеща подкрепа на палестинското движение "Хамас" в борбата срещу Израел, а израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му ще продължи да отговаря със сила.

В телефонни разговори с Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас, американският президент Джо Байдън изрази дълбока загриженост от задълбочаването на конфликта в Газа.

Германският външен министър Хайко Маас определи обстановката в района като "взривоопасна". Към призивите за спиране на насилието се присъедини и папа Франциск:

"Много невинни хора загинаха, сред тях и деца. Това е ужасяващо. Неприемливо. Смъртта е знак, че хората не искат да градят бъдещето, а да го погубват. Питам се докъде ще доведат омразата и отмъщението".

Светият отец призова всички отговорни за конфликта да "спрат дрънкането на оръжия и да поемат по пътя на мира."


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна