Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пандемията не предизвика фалити на оранжериите за цветя във Великотърновско

Снимка: Здравка Маслянкова

Началото на туристическия сезон и поръчките за аранжиране на градините на хотели и ресторанти е помощ за оранжерийните производители на цветя, коментират заетите в бранша във Велико Търново.

Икономическата криза, породена от пандемията, не предизвика фалити на оранжериите за производство на цветя във Великотърновско, коментира Пламен Колев от село Ресен, който повече от 30 години е в този бизнес: 

„Вносът, който го няма в България, помогна на цветарите донякъде, от друга страна като няма конкуренция, клиентите мислят, че не сме най-големите скъпчии в България. Положителни и отрицателни страни имаше пандемията“. 

Оранжерийните производители на цветя не са променяли цените, но не са и получавали държавни помощи по Covid мерките, посочи Колев: 

„Като отидем да попитаме за помощи, повечето са преотредени за земеделието. Цветарите, които се занимаваме със собствено производство, ние разчитаме на собствени средства. Не чакаме на държавата, пък и никой не е дошъл да ни помоли за нещо да ни помогне“.  


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.