Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зелени коридори в осем ДКЦ в София

| обновено на 17.05.21 в 18:12
Снимка: БГНЕС

От днес в 8 общински поликлиники в София работят зелени коридори за ваксинация срещу коронавируса.

С добра организация без струпване на хора премина първият ден на ваксинация срещу Covid-19 в 8-те поликлиники в София, където бяха открити зелени коридори.

Оценката на хората:

"Фантастично"

"Това е много хубаво нещо, тъй като така ще се ваксинират повече хора, даже аз препоръчвам личните лекари активно да се включат във ваксинацията".

"Това ги облекчава, за да не си запазват предварително часове. Предполагам, че е по-добре".

"Много ще облекчи хората, за да не чакат толкова много на опашки. Ние сме по-възрастни вече и с придружаващи заболявания, най-различни, и е по-добре, когато всичко е организирано в поликлиниката".

Има достатъчно ваксини, увери заместник-кметът по здравеопазване в София Дончо Барбалов.

"Имам уверението от РЗИ, че има достатъчно ваксини. Столична община поема логистиката и доставя ваксините до ДКЦ-тата, за да може да помогне на процеса. Това е нещо, по което работим с РЗИ. И когато сме готови, ще бъде обявено. Надяваме се следващият етап да бъде точно такъв, за да може да помогнем на общопрактикуващите лекари и целта е да се създадат повече пунктове, където те да могат да получават ваксините. Знаете, до момента това е само в Столичната РЗИ, което някой път е предпоставка за конфликти, струпвания и неудобство за всички".

Личните лекари ще получават заявените ваксини от пунктове в 8-те общински  диагностични консултативни центрове, което ще даде възможност да се избегне струпванията и напрежението пред столичната РЗИ.

Зелени коридори ще има в 8, 11,12,13,17,18, 20 и 24 ДКЦ.

Ще бъдат разкрити специални телефони, на които предварително да се записва всеки, който желае ваксинация.

„Създадена е добра организация“, увери зам.-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов.

„Пациентът може да си запази час по телефона в ДКЦ-то, може да дойде и да бъде ваксиниран, нашата цел е да подпомогнем максимално ваксинационния процес, за да можем да избегнем следващи ПИК-ове“.

В осемте ДКЦ работят 20% от личните лекари в София.

В 11-о ДКЦ има и допълнителен кабинет. Неговият директор Таня Евтимова заяви:

„От понеделник до петък от 8 до 14 часа ще ваксинираме с всички налични към момента ваксини“.

В Пловдив зелен коридор за ваксинация има и в диагностично-консултативния център "Пълмед". Работното му време е от 8.00 до 17.30.

В Русе тази седмица отварят два зелени коридора за ваксиниране с предварително записване на час. Те са в белодробната болница "Д-р Димитър Граматиков" и в многопрофилната болница "Юлия Вревска".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.