Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания ще дари на Латинска Америка и Карибите ваксини срещу Covid-19

Изказване на конгреса на КЕАПИ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания ще дари на страните от Латинска Америка и Карибския регион между 5 и 10% от ваксините срещу Covid-19, които ще получи през тази година. Това съобщи премиерът Педро Санчес при откриването на IV конгрес на CEAPI (КЕАПИ) - Consejo Empresarial Alianza por Iberoamérica - бизнес съвет, съставен от 140 президенти на най-големите ибероамерикански компании.

На конгреса, който продължава 2 дни, присъстват влиятелни бизнесмени и експерти от региона, които обсъждат социалната роля на компаниите им в държавите и как те като бизнес общество могат да помогнат за преодоляване на пандемията от Covid-19.

„Последиците в региона са много тревожни“, каза премиерът Педро Санчес. Според него не е нормално при положение, че там живее само 9% от населението на света, да формират 30% от смъртните случаи в световен мащаб. „Това е драматична цифра, която трябва да раздвижи съвестта на всички“, каза Санчес и уточни, че отпадането на патентите „само по себе си няма да е достатъчно, за да гарантира универсален достъп до ваксини“, затова Испания e ангажирана с „трансфера на знания и технологии, увеличаване на глобалното производство на ваксини и ускоряване на разпространението им по целия свят“.

Той изрази задоволство от факта, че първите резултати от пилотния проект на дигиталния зелен сертификат, стартиран на 14 май, „са положителни“ и се надява той да заработи официално „преди края на юни“. Това ще позволи както по-лесното придвижване на хората, така и съживяването на икономиката.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!