Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Милен Врабевски: Чорбаджиите са изнесли на раменете си революционната борба

Милен Врабевски
Снимка: Ани Петрова

Тази вечер националната телевизия ще излъчи документален филм за живота и делото на бележития български възрожденец хаджи Станьо Врабевски.

Документалният филм “Неразказаният възрожденец” ще даде необичаен поглед върху предосвобожденската ни история, повдигайки рядко обсъждани в публичното пространство теми, като ролята на богатите българи в революционната дейност в България в годините преди Освобождението.

“Филмът показва една истинска история относно това, което се е случвало в революционния комитет на Тетевен около Арабаконашкия обир, заради доминиращите вече тенденции да се обвиняват чорбаджиите в предателство, злоупотреба и интересчийство по време на революционната борба.

Искам да покажа истината - че тези хора са изнесли на раменете си тази революционна борба и са рискували много повече отколкото обикновените граждани, включили се в Националноосвободителното движение.

Тези хора са натрупали състояние, което отива изцяло за националната кауза и има една единствена цел - България да бъде една свободна и независима държава, която да се върне на картата на Европа, както заслужава”, казва д-р Милен Врабевски - пра внук на хаджи Станьо Врабевски, както и учредител и председател на Фондация “Българска памет”.

Чуйте повече за документалния филм за хаджи Станьо Врабевски в разговора на Елена Пъневска в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна