Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 5000 мароканци достигнаха испанския анклав Сеута в Африка

Най-малко 5000 мароканци са успели да влязат в понеделник в автономния испанския град Сеута в Африка, което е рекорд в рамките на едно денонощие, съобщиха испанските власти. 

Някой от тях са пристигнали с лодки, други с плуване, а трети са заобиколили граничния вълнолом, без да бъдат задържани от мароканските власти, които охраняват границата.

Вътрешното министерство на Испания обяви, че в анклава ще бъдат изпратени подкрепления от полицията и гражданска защита. Испанските и мароканските власти са в постоянен контакт и са постигнали споразумение за връщането в родината им на мароканските граждани, пристигащи в Сеута, подчертават още от министерството на вътрешните работи в Мадрид.

Това е второто масово нашествие на нелегални мигранти от Мароко в Сеута, след като на 24-ти и 25-ти април 146 мароканци, от които 40 непълнолетни, влязоха в града с плуване. Сега нашествието към автономния испански град е започнало около 2 часа през нощта и е продължило до късните часове в понеделник. Летуващи на плажа свидетелстват, че сред тях е имало жени и много деца. 

Мигрантите са надвишили почти 14 пъти капацитета на лагера Тарахал, където трябва да останат в карантина. Един от тях се е удавил, а за спасяването на живота на останалите са помогнали Гражданската гвардия, Червеният кръст и Граничната полиция. В ход е идентифицирането им, за да могат след това да бъдат депортирани обратно в Мароко в изпълнение на споразумението от 1992 г. Единствено непълнолетните имат право да останат. 

Министърът на външните работи Аранча Гонзалес Лая посочи, че испанското правителство все още няма доказателства, че Мароко подпомага влизането на мигранти в Испания като начин за натиск върху изпълнителната власт в настоящата дипломатическа криза. Отношенията с Мароко са напрегнати защото Испания даде политическо убежище на лидера на военната организация Полисарио - Брахим Гали, който обслужва интересите на Алжир срещу Мароко.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна