Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тромпетистът Тодор Бакърджиев с дебютен солов албум

Снимка: Todor Bakardjiev / ФС

Лична музикална изповед, така определя дебютния си солов албум тромпетистът Тодор Бакърджиев. В девет авторски композиции младият музикант разказва за всичко онова, което дълго е пазил в себе си – чувства, емоции, преживявания, моменти на колебания и мигове, в които се раждат мечти.

Ако срещнете в едно изречение TB4 TKO (Reborn), значи сте попаднали именно на албума му. Но не като физически носител, защото той все още няма такъв, а като поредната покана за предстоящото му представяне. „Тодор Бакърджиев квартет“ представят „Технически нокаут“, който води до прераждане. Най-често Тодор свири в състав с Момчил Атанасов (клавишни), Михаил Иванов (контрабас) и Атанас Попов (ударни инструменти). Всеки от тях има собствен почерк и допринася за свободното музициране – търсено усещане от младия тромпетист. Той дълго мечтае за този албум, затова и сега, когато реализацията му вече е факт, Тодор Бакърджиев иска да включи в него колкото се може повече музиканти, защото именно така авторските му пиеси ще звучат искрени, живи и споделени.

В албума няма жанрово ограничение. Произведенията се движат в една обединяваща линия, но стилово са различни. Те са повлияни от музиката, която Тодор слуша – джаз, суинг, би-боп, хип-хоп, реге и всякакви импровизационни форми, които позволяват свободна интерпретация. Ето защо в албума може да се чуе както cool jazz, така и класически суинг. Като на всяка пиеса е напипана „характерната подправка“.


На 20 май TB4 TKO (Reborn) ще звучи в културното пространство „Portrait“ от 19.30 часа. Очаква се скоро албумът да бъде представен и в Блус бара на Кръпките, и в пловдивското Bee Bop Café.

В звуковия файл Тодор Бакърджиев разказва подробности за новия си албум, представя и две от пиесите в него.

А това, което трябва да знаете за Тодор, е че завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа по тромпет на проф. Ангел Македонски. В периода 2017-2019 година е преподавател по тромпет и ръководител на Джаз бенда към НМУ „Любомир Пипков“, с който осъществява дебют на международна сцена в Синсинати, САЩ. Лауреат е на немалко престижни конкурси и е концертирал с някои от най-изтъкнатите имена на българската и световна музикална сцена, като Милчо Левиев, Михаил Йосифов, Ангел Заберски-син, Антони Дончев, Ранди Брекър, Пати Остин, Мишел Камило и Биг бенда на БНР. Съучредител е и на Сдружение „Брас Асоциация“, с цел популяризиране и развитие на медните духови инструменти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна