Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Свръхликвидността и трудният избор на банките

Снимка: архив
Едно ново явление се забелязва в развитието на банковата ни система – отказ от депозити. Според експерта по банково дело доц. Григор Сарийски причината е напълно логична, тъй като банките са толкова ликвидни, а кредитирането е в упадък. Ако средствата, привлечени като депозити, не могат да бъдат върнати в икономиката под формата на кредити, банките губят пари, тъй като трябва да ги държат в БНБ. Свръхрезервите обаче се облагат с минус 0,7 на сто, което означава, че банките губят сериозни суми, за да държат парите „паркирани в Централната банка“, обясни Сарийски. 

Другите алтернативи – инвестиции в държавни облигации, макар и скоро там да се очаква сериозен срив, или кредити към дружествата за бързи кредити – явление, което ясно се засили през пролетта на миналата година. Сега обаче и на тези два фронта перспективите не са добри.  

доц. Григор Сарийски

Какво да правим? „Обърнете се към специалист“, категоричен бе в отговора си доцент Сарийски и припомни, че това няма да е първият път с подобна ситуация, но преди много малки инвеститори без нужните опит и познания са изгубили пари в опит да реализират печалба през борсови инвестиции.  

Как се стигна дотук и защо в съзнанието изниква сюжетът на „Черният обелиск“ на Ерих Мария Ремарк ще научим в звуковия файл.  


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.