Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заводът на "Тесла" в Германия ще започне производство на автомобили до края на 2021

Снимка от строежа на завода на "Тесла" край Берлин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още в края на тази година заводът на „Тесла” във федералната провинция Бранденбург ще започне производството на автомобили, потвърди изпълнителният директор Илън Мъск.

По време на посещението си на строителната площадка в Грюнхайде той отбеляза, че има „нелош напредък” по отношение темповете на строителство, съобщи "Ройтерс".

Визитата на Мъск в Германия има „технически характер” и не предвижда срещи с политици, подчертаха властите в Бранденбург.

Според първоначалните планове началото на производството трябваше да стартира през юли тази година, но „Тесла” промени заявката за строителство. Тя включва сега и най-големия в света завод за производство на акумулаторни батерии, заедно с единствения в Европа завод на „Тесла” за производство на електромобили. Тъй като внесените промени в плана на строителството се нуждаят от щателна проверка от страна на регионалните власти и обществеността, се очаква да има забавяне от няколко месеца.

В началото на април Мъск се оплака, че 16 месеца след първоначалната заявка не е определена конкретна дата за окончателното утвърждаване на проекта на гигазавода. Това принудило „Тесла” да започне на действа на собствен риск на базата на предварително получените разрешителни.

„Тесла” обяви за първи път през ноември 2019 г. плановете си да построи гигазавод край Берлин. Проектната му мощност е 500 000 автомобила годишно.

Изграждането на Gigafactory 4, което започна през първото тримесечие на 2020 г., напредва с рекордни за съвременна Германия темпове. Първоначално „Тесла” възнамерява да наеме 12 000 души, но местните власти предполагат, че до края на десетилетието предприятието може да създаде до 40 000 работни места.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна