Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мат Ханкок: Хиляди британци ще участват в изпитване на бустерна ваксинационна доза

Снимка: архив

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок заяви в сряда, че хиляди хора ще получат трета, така наречена "бустерна" доза на ваксина срещу Covid-19 в ново клинично изпитване, което започва от днес във Великобритания.

Проучването Cov-Boost, ръководено от фондация към Университетската болница Саутхемптън и с помощта на правителството, на стойност 19,3 милиона британски лири, ще включва седем вида ваксини. Три от тях - тези, на AstraZeneca/Оксфордския университет, на Pfizer/BioNTech и на Moderna - вече се използват във Великобритания. Четири от останалите - произведени от Johnson & Johnson (J&J), CureVac, Novavax и Valneva - все още предстои да бъдат одобрени.

Мат Ханкок също така призова обществеността да остане "нащрек" по отношение на индийския вариант на Covid-19, който е „по-трансмисионен“ от този, регистриран в Кент. И все пак той подчерта, че събраните до момента данни показват, че използваните в момента ваксини са ефективни срещу индийския щам и че действащата правителствена стратегия за борба с пандемията е "правилната".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени