Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън очаква от Нетаняху значителна деескалация на конфликта в Газа още днес

Джо Байдън (вляво) и Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън е казал на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че очаква значителна деескалация на конфликта в Газа още днес, съобщиха от Белия дом и допълват, че Байдън иска действия за спиране на огъня.

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона за четвърти път в рамките на една седмица.

Междувременно Бенямин Нетаняху заяви, че е "решен" да продължи военната операция срещу палестинската Хамас в Газа "до постигането на нейната цел - да върне мира и сигурността на вас, гражданите на страната".

"Всеки ден нанасяме удари върху повече възможности на терористичните организации, сваляме повече терористични крепости, удряме повече тайници с оръжия", каза той.

Нетаняху не коментира призивите на президента на САЩ Джо Байдън за деескалация на напрежението, като само отбеляза, че "високо оценява" подкрепата на Вашингтон в правото на Израел да се защитава.

Вашингтон иска примирие, но отказва да подкрепи проекторезолюция, внесена от Франция в Съвета за сигурност на ООН, с аргумента, че тя подкопава усилията за деескалация.

По-рано източник от израелската армия съобщи, че се оценява кога е точният момент за спиране на огъня и до каква степен е унищожен военният капацитет на Хамас.

В 10-ия ден от началото на конфликта при 25-минутна военновъздушна атака Израел порази 40 цели на Хамас, около 50 ракети бяха изстреляни към израелска територия. Ракети срещу Израел бяха изстреляни и от Южен Ливан.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна