Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ се отказаха от санкции срещу основната компания в "Северен поток - 2"

| обновено на 20.05.21 в 18:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изграждането на газопровода "Северен поток - 2" е планирано да завърши възможно най-бързо, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, след като администрацията на американския президент Джо Байдън се отказа от санкции срещу основната компания в проекта.

Песков нарече "положителни сигнали" решението на Вашингтон и срещата в Рейкявик между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Антъни Блинкън. Самият Лавров определи по-рано продължилите близо два часа разговори като "конструктивни и полезни".

Администрацията на президента Джо Байдън се отказа да налага санкции срещу основната компания, която участва в изграждането на газопровода "Северен поток-2", съобщава Франс прес. В писмо до Конгреса държавният секретар Антъни Блинкън посочва, че това е "в национален интерес на Съединените щати".

Германия одобри този ход, но Украйна, която ще пострада икономически от загуба на транзитни такси върху руския газ за Евросъюза, реагира остро:

"Убеден съм, че това ще е поражение за Съединените щати и то персонално за президента Байдън, казвам го открито. Това ще е голяма геополитическа победа за Руската федерация, която ще доведе до ново разпределение на силите и влиянието", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

За намерението на Вашингтон съобщи по-рано агенция Блумбърг. Според агенцията от Държавния департамент посочват още, че санкциите ще повлияят негативно на отношенията на Вашингтон с Германия, Европейския съюз и другите  европейски съюзници и партньори. Администрацията смята, че  близкото сътрудничество с тях е необходимо в борбата с пандемията и противопоставянето на "зловредното поведение" на Русия, Китай и Иран.

По-рано германската страна отхвърли възможността за предстоящо налагане на санкциите като намеса във вътрешните ѝ работи. След това външният министър Хайко Маас приветства очакваната отмяна като стъпка на помирение, след изострянето на напрежението между Вашингтон и Берлин по проекта. 

И Блинкън даде да се разбере, че Вашингтон е отворен за сътрудничество

"Според нас ако лидерите на Русия и на САЩ могат да работят градивно, светът може да е по-безопасно място. Към това се стремим", заяви държавният секретар на САЩ след срещата с Лавров.

Среща между президентите Джо Байдън и Владимир Путин се очаква идния месец, но все още се обсъждат не точната дата, а темите за разговор, стана ясно от изявлението на Лавров.

"Днес потвърдихме нашето предложение да започнем диалог по всички аспекти и фактори, които влияят на стратегическата стабилност - ядрени, неядрени, настъпателни, отбранителни. Не видях отказ от такава концепция, но предстои експертите да поработят още над това".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна