Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да бъдеш различен – в малкия и в големия град

Битката срещу хомофобията и извънстоличните ѝ пътища

прайд Бургас
Снимка: Младежка ЛГБТ организация „Действие“

Битката срещу хомофобията и извънстоличните ѝ пътища – след случилото се около прайда в Бургас и след появата на новите истории на гей семейства. Доколко тази битка е донякъде спечелена в София?

Венета Лимберов, председател на Младежката ЛГБТ организация „Действие“, коментира в "Нашият ден":

Венета Лимберова"Би могло да се каже, че в София нещата са много по-добре и много по-лесни за гей хората. не бих казала, че сме мразени. Може би някои от нас се чувстват заплашени, изразяват някаква агресия, мразени – не знам... може би отхвърлени. Но в София е много по-лесно – от 2008 г. насам има прайд шествие, което, освен че показва видимо гей (ЛГБТ) хора като нас, показва и че гей хората сме част от обществото, че има неравенства, които трябва да бъдат дресирани – както в чисто социален, така и в законодателен план. 

Бих избягвала думата "битка". За съжаление подобни прояви, визирам Бургас прайд отпреди няколко дни, се случват с неразбиране, с все още липсата на хора във власт, които да обяснят това, което ние разказваме от години: Гей хората сме част от обществото като всички други, няма деление на вие и ние, няма искане за привилегии, има отстояване на и показване на това, че всички сме хора и трябва да живеем свободно, адекватно, нормално заедно."

Книгата "Смелостта да бъдеш родител" показва колко е важна темата за правата.

"Всички ние в обществото, независимо от сексуалната си ориентация, имаме нужда от ясни правила", подчертава Венета Лимберова.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – Младежка ЛГБТ организация „Действие“ и личен Фесбук профил на Венета Лимберова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна