Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма за София очертава приоритети в планирането и финансирането на проекти

Снимка: sofia.bg

Развитието на София трябва да се основава на план и данни. Целта е бъдещето на столицата да не бъде под въздействието на субективни гледни точки и да не се работи „на парче“, а да има връзка между отделните части. Необходима и е координация на различните инстанции, които участват в планирането и изпълнението. Заинтересованите страни трябва да участват в процесите.

Това коментираха в студиото на Радио София урбанистът Емил Христов и социологът и урбанист Миглена Герасимова, които са в екипа на „Софияплан“, изработил новия план за интегрирано развитие на Столичната община – Програма за София, който ще насочва програмно финансиране от Европейския съюз в периода 2021 – 2027.

В програмата се предлага дефинират 14 цели за развитието на Столична община и 105 квартала, села и местности (обобщени в 7 групи), които имат най-голяма нужда от намеса в следващите 7 години.

Специалисти са направили сравнителен анализ на различните столични квартали на базата на определени индикатори. По този начин изпъкват проблемите и областите, нуждаещи се от подобряване.

В Програмата за София ще бъдат заложени следните зони за приоритетно развитие чрез източници на европейско финансиране: централната градска част, в която попадат 21 зони за намеса; широкият център и старите периферни квартали – 13 зони; територии с предимно нискоетажно застрояване (околоградски район) – 56 зони; територии с предимно комплексно застрояване (жилищните квартали) – 7 зони; териториите в южните квартали на града, които се развиват през последните години – 4 зони; индустриалните територии – 3 зони; природни територии (паркове, градини, земеделски, горски) – 1 зона.

Целите на Програма за София произлизат от дългосрочната стратегия “Визия за София 2050” и са съобразени с действащите европейски и национални стратегически документи. Освен това са взети предвид и изводите от анализа на икономическото, социалното и екологичното състояние на Столична община, направен в първия етап от подготовката на Програма за София.

По думите на Миглена Герасимова документът задава рамка, изпълнението ще ангажира различни участници. Предстои поредица от публични дискусии в зоните за въздействие.

След това Програмата за София ще бъде внесена за разглеждане в Столичния общински съвет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна