Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекратяване на огъня между Израел и групировките от ивицата Газа

| обновено на 20.05.21 в 23:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за национална сигурност към израелското правителство одобри прекратяване на огъня в конфликта с радикалните палестински групировки в ивицата Газа.

В официално съобщение, се казва, че прекратяването на огъня ще е "едновременно и безусловно" и че е по предложение на Египет. 

Израел не потвърждава информацията от палестински източници, че примирието ще влезе в сила в 2,00 ч тази нощ.

Групировките Хамас и "Ислямски джихад" също обявиха прекратяване на огъня.

11 денонощия продължиха бомбардировките и артилерийският обстрел срещу Газа в отговор на изстрелването на хиляди ракети срещу израелска територия. Жертвите са близо 250, огромната част от тях - от палестинска страна.

По-рано днес израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази решимост да продължи военната кампания, докато тя постигне целите си - възстановяването на спокойствието и сигурността на израелците.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш от своя страна заяви пред Общото събрание на световната организация, че продължаващите взаимни въоръжени атаки между Израел и палестинците трябва да спрат веднага:

"Настоявам израелските власти да спазват законите при въоръжени конфликти, включващи съразмерната употреба на сила. Призовавам ги да съблюдават максимална сдържаност в хода на провежданите военни операции. Също така настоявам Хамас и другите групировки да спрат изстрелването на ракети и минни снаряди от гъсто населени палестински райони срещу населени места в Израел - действия, които също са в очевидно нарушение на международното хуманитарно право. И най-вече, ще повторя призива си: Това, което трябва да постигнем, е незабавно прекратяване на огъня."

Световната здравна организация призова да бъде осигурен коридор за осигуряване на хуманитарна помощ в палестинския анклав. "Затварянето на входните и изходните пунктове за пациенти и хуманитарна дейност и строгите ограничения за влизането на медицински доставки влошава здравната криза," подчерта ръководителят на средиземноморския клон на организацията Ахмед ал Мандари.

Междувременно СЗО отправи спешен призив за събиране на 7 милиона долара, които ще бъдат нужни през следващите шест месеца за преодоляване на здравната криза в Газа и на Западния бряг.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна