Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят по разширяването на срещи у нас за евроинтеграцията на РСМ

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служебният министърът на външните работи Светлан Стоев ще разговаря с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи и с португалския външен министър Аугущу Сантуш Силва, чиято страна в момента председателства Съвета на Европейския съюз.

Вархеи и Силва ще бъдат на работно посещение в България. Очаква се двамата да се срещнат с президента Румен Радев и със служебния премиер Стефан Янев, за да обсъдят теми, свързани с процеса на разширяване на Европейския съюз.

От съобщение на Европейската комисия вчера стана ясно, че португалското председателство на Европейския съюз и Европейската комисия подемат инициатива за преодоляване на блокадата за начало на преговорите на Република Северна Македония (РСМ) за членство в Европейския съюз.

В телевизионно интервю премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че очаква Португалия да реши спора с България до края на юни. Той даде да се разбере, че се надява на отстъпки.

Евроинтеграцията на Скопие е била една от темите на разговор между германския посланик в София Кристоф Айххорн и служебния премиер Стефан Янев вчера.

Министерството на външните работи съобщи, че посланикът ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов е заявил пред външния министър Буяр Османи, че България остава отворена за открит и прагматичен диалог, който да възстанови доверието и да активизира двустранното сътрудничество във всички сфери от взаимен интерес.

След срещите София Оливер Вархеи и Аугущу Сантуш Силва ще бъдат следобед в Скопие, където ще разговарят с властите в Република Северна Македония.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна