Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата нареди проверки за използването на СРС

| обновено на 21.05.21 в 12:28
Снимка: БГНЕС

По разпореждане на прокуратурата Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства ще проверява дирекция „Вътрешна сигурност“ - МВР, ГДБОП и ДАНС .

Целта на проверката, която е провокирана от медийни публикации, е да установи извършвани ли са нарушения при прилагането на специални разузнавателни средства (СРС).

Че разполага с информация, че 32-ма политици от опозицията, някои от които водачи на листа, са бил под контрол по време на предизборната кампания, съобщи вчера съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов. По думите му обект на специални разузнавателни средства са били представители на „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“ и „Демократична България“.

След приключване на проверката обществеността ще бъде уведомена за резултатите от нея, уверяват от държавното обвинение.

Късно снощи Рашков потвърди, че ДАНС и ДАТО са подслушвали политици.

По наша информация това е ставало, като първоначално е била изисквана разпечатка на телефоните на определени публични фигури, а след това на контрол са били поставяни онези техни контакти, с които опозиционните лидери най-често са разговаряли.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна