Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюрото за контрол на СРС проверява дали опозиционери са били подслушвани преди вота

| обновено на 21.05.21 в 17:44
Снимка: БГНЕС

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства започва проверка на твърденията, че представители на опозицята са били подслушвани преди изборите на 4 април. Решението е било взето на извънредно заседание днес, каза за "Хоризонт" член на Бюрото.

Поредният СРС скандал започна, след като в четвъртък съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов обяви, че 32 души от опозицията са били подслушвани преди парламентарния вот и призова вътрешния министър да провери службите, имащи отношение към специалните разузнавателни средства.

Часове по-късно Рашков потвърди, че  Държавната агенция "Технически операции" и Държавната агенция "Национална сигурност са подслушвали политици, сред тях и служебният министър-председател Стефан Янев. Самият той пък бил обект на досъдебно производство по подозрение, че събирал тайна информация за главния прокурор.  

От екипа на Иван Гешев отрекоха второто, но се активираха по темата за подслушване на политици. В петък сутринта от Софийската градска прокуратура съобщиха, че на Бюрото за контрол на СРС е възложено да провери  Държавната агенция "Национална сигурност", Главната дирекция за борба с организираната престъпност и Дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР.  Служба ДАТО не беше посочена в кръга на проверяваните в съобщението на прокуратурата.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че е изненадан, че прокуратурата разпорежда действия на независим орган. Няколко часа по-късно стана ясно, че Бюрото се е самосезирало, като освен посочените му от държавното обвинение органи, ще проверява и Държавната агенция "Технически операции". Периодът е от началото на годината до парламентарния вот. Обект на анализ ще е целият масив от искани и разрешени СРС- та. Ще се проверява и законосъобразното съхраняване и унищожаване на информацията, получена по този начин.

Член на Бюрото обясни за "Хоризонт", че е трудно да са каже колко време ще отнеме проверката, тъй като не е ясно за какъв информация става дума. Резултатите няма да бъдат оповестени публично, но всеки, за когото се установи, че е бил обект на незаконно подслушване, ще бъде уведомен.

Дали и премиерът Стефан Янев е бил подслушван незаконно, може да бъде установено в рамките на общата проверка или индивидуално, но само ако той лично поиска това. Затова и нашият източник от Бюрото за контрол на СРС призова политиците, които имат съмнение, че са били обект на незаконен контрол, да сезират контролния орган, защото този вид проверки приключват много по-бързо от общите,  каквато е тази, разпоредена от прокуратурата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени