Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Янев потвърди, че е имало подслушване на опозиционни политици

| обновено на 21.05.21 в 22:19
Стефан Янев
Снимка: БГНЕС

Служебният министър-председател Стефан Янев потвърди, че е имало подслушване на опозиционни политици.

Янев направи изявлението в интервю за предаването "Панорама", откъс от което беше излъчен в новините на националната телевизия.

"По всички твърдения, които вече излязоха в медийното пространство, отговорът е "да". Разбира се, в момента се извършват проверки. Когато се запознаем с техния резултат, ще имаме и конкретно говорене", заяви Стефан Янев.

В коментар на твърдението си и дали има категорично доказани факти, че е имало подслушване на политици от опозицията, служебният премиер Янев подчерта:

"Категоричните факти могат да бъдат потвърдени в съда. Аз имам информация и чувам, и виждам това, което се изнася в медиите", отбеляза служебният премиер в интервюто си за предаването "Панорама".

По думите му политици са подслушвани -  поне по всички твърдения, които излязоха в медийното пространство. Той смята, че проблемът с подслушванията е много сериозен и е свързан с насаждането на страх и контрол.

Според служебния премиер е "необходимо време, за да подредим държавата, след като заварихме хаос в държавната администрация".

"Непосилна задача за този кабинет, но ще поставим началото и се надявам тя да бъде доведена докрай от следващия кабинет", каза още Янев и отново подчерта, че неговият кабинет работи в интерес на хората и пред очите на хората, а критериите са прозрачност, професионализъм и почтеност.

Според него не става въпрос за ревизия на държавата, тъй като не може да има такава в рамките на два месеца, още повече, че подготовката на изборите е тежък процес, особено като има нови елементи в тях.

Служебният министър-председател подчерта, че приоритетът на правителството е функциониране на държавата, възстановяване от коронавирусната пандемия, възстановяване на икономиката и на основните социални системи в лицето на здравеопазването и образованието.

Стефан Янев смята, че трябва да има промени в начина за борба с пандемията и допълни, че неговото правителство работи по нова стратегия, която да управлява пандемията. По думите му правителството ще търси точния баланс между адекватни мерки срещу разпространението на заразата, ваксинацията и подпомагането на бизнеса.

„Справянето с пандемията до момента е била по скоро на базата на някакъв пиар стратегия или информационно водене на необосновани хаотични решения, разбира се има и постижения, но в много ограничени рамки.

Служебното правителство работи по, да кажем, по изграждане на нова стратегия, която да управлява пандемията при търсене на един много точен баланс - от една страна здравните мерки да бъдат адекватни, от друга страна да продължи ваксинационният план с необходимото темпо, така че да се достигне колективен имунитет и в същото време да се вложат усилия по отношение заздравяването, подпомагането на българския бизнес с акцент на малките и средни предприятия“.

Обществото в скоро време ще бъде запознато и с новата икономическа стратегия, която се подготвя от правителството.

По повод съкращенията Янев обясни, че е застанал пред българските граждани и е обявил критериите за работа - почтеност, прозрачност и професионализъм.

На въпрос как ще докаже, че кабинетът работи за България, а не за президента, комуто предстоят избори, служебният премиер отговори: "Ще ме познаете по делата".

Той подчерта, че основната задача на ръководеното от него правителство е организацията на парламентарните избори, а не на президентските.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени