Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пере Арагонес бе избран за нов мандат на длъжността премиер на Каталуния

Снимка: БГНЕС

Временно изпълняващият досега длъжността премиер на Каталуния Пере Арагонес бе избран за нов мандат.

Това стана възможно с гласовете на „Републиканската лява партия на Каталуния”, която го издигна, на „Заедно за Каталуния” на Карлос Пучдемон и на „Кандидатура за народно единство”. Трите сепаратистки партии успяха да съберат общо 74 гласа в 135 местния парламент, 5 дни преди да изтече крайния срок и да бъдат свикани нови избори.

Това е третият опит на Пере Арагонес да застане начело на новото регионално правителство, след като на два пъти кандидатурата му бе отхвърляна.

Успехът този път бе гарантиран от сключеното на 17 май след дълги преговори коалиционно споразумение между неговата партия и хората на Пучдемон. Те се съгласиха кабинетът да има 14 министерства, които да бъдат поделени по равно между двете партии. Общата цел е независимостта на Каталуния, въпреки, че има разминаване в начинът по който да я постигнат.

Пред Парламента Арагонес обяви, че ще се бори Испания да разреши нов референдум, по примера на Великобритания и Шотландия.

"Търси се демократично решение, така че да няма хора в затвора за техните идеи", каза Арагонес пред лидера на партията си Ориол Хункерас, който получи разрешение да присъства на заседанието, като излезе за ден от затвора, където излежава 13-годишна присъда заради предишния незаконен референдум.

Речта на Арагонес завърши с думите „Да живее свободната Каталуния“ .

Последва бурна реакция от страна на опозицията, а местният лидер на Вокс Игнасио Гарига обеща да защити „ националния суверенитет и парламентарната монархия” и призова за стриктно спазване на присъдите на политиците, а движението за независимост нарече „мафия“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени