Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов срив на биткойн след призив на Китай за ограничаване на "копаенето" и криптотърговията

Цената на биткойн отново се срина в петък след засилен призив на китайските власти да предприемат мерки срещу добиването и търговията с криптовалутата.

Китайският вицепремиер Лю Хъ и Държавният съвет на страната направиха изявление, че е необходима по-строга регулация за защита на финансовата система.

В изявлението, публикувано късно в петък в Китай, се казва, че е необходимо "да се предприемат мерки срещу поведението за "копаене" (добиване) и търговия с биткойн и решително да се предотврати предаването на индивидуални рискове в социалното поле“.

Биткойнът поевтиня с над 10% към 35 300 долара, задълбочавайки низходящото си движение с повече от 40% от рекордния връх, достигнат на 14-ти април около 64 895 долара.

Днешният спад следва срива на биткойна по-рано тази седмица към 30 000 долара, след като Китай забрани на местните финансови институции и системи за разплащания да предоставят услуги, свързани с криптовалутите, както и да работят с компании от сектора на цифровите валути.

Другите криптовалути също претърпяха огромни загуби по време на търговията в петък, като Ethereum и Dogecoin поевтиняват с над 11 на сто.

Графика биткойн/долар от началото на годината


Силните изявления от Китай идват само ден, след като и американските власти се ангажираха да бъдат по-строги спрямо онези, които използват биткойн, за да извършват "незаконна дейност, включително укриване на данъци“. Министерството на финансите на САЩ обяви в четвъртък, че ще изисква отчитането на крипто трансфери на стойност над 10 000 долара, точно както при паричните средства.

Загрижеността в Китай се съсредоточи върху редица въпроси. Голяма част от добиването (копаенето) на биткойни се извършва в азиатска държава от компютър, който използва огромни количества енергия за решаване на сложни математически задачи за отключване на криптовалутата.

Властите по света пък изразиха притеснения относно начина, по който биткойн и останалите дигитални валути се използват по незаконен начин.

"Необходимо е да се поддържа гладкото функциониране на фондовите, дълговите и валутните пазари, да се предприемат сериозни мерки срещу незаконните дейности с ценни книжа и да се наказват строго незаконните финансови дейности“, се казва в днешното изявление.

Като част от усилията си за рационализиране на процъфтяващата водеща криптовалута, Централната банка на Китай се оказа една от първите в света, разработила собствена цифрова валута, подкрепена от юана. Федералният резерв на САЩ пък заяви в четвъртък, че скоро ще публикува документ, в който се очертават нейните изследвания относно цифровите валути на централните банки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени