Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета в съботно-неделни училища в Кипър честват 24 май

Възпитаници на българското училище „Васил Левски“ в Дали
Снимка: Фейсбук на училището

Децата от българските съботно-неделни училища в Кипър започнаха честванията на 24 май. Заради коронавирусните мерки част от празничната им програма е онлайн и към нея няма да могат да се присъединят родители и наши сънародници.

В най-голямото в Кипър българско училище – „Никола Вапцаров“ в Никозия, ще звучи рецитал, подготвен от първокласниците. Петокласниците и шестокласниците ще разкажат за братята Кирил и Методий, раждането на буквите, за кирилицата и нейния превод на съвременен български език. Училищната вокална група „До, ре, ми“ ще изпее химна „Върви, народе възродени“.

Заради коронавирусните ограничения цялата концертна програма ще бъде изпълнена без публика. Записите от нея ще бъдат качени на интернет страницата на училището и в социалните мрежи.

Българското училище „Народни будители” в град Паралимни отбелязва 24 май с различни инициативи по класове. Децата подготвят презентации, книжки и постери. По традиция българчетата ще вият и венци за светите братя.

Открити уроци, посветени на празника, провежда българското училище „Д-р Петър Берон” в Ларнака. Рисунки на децата от арт-работилницата ще бъдат изложени в училището и публикувани в социалните мрежи.

Децата от българското училище „Васил Левски“ в Дали се включват в инициативата на българчетата по света за общо изпълнение на „Химна на децата“.

В Кипър действат 10 български училища.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна