Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите конвои с хуманитарна помощ пристигнаха в Газа

| обновено на 22.05.21 в 18:20
Хуманитарният пратеник на ООН за Близкия изток Лин Хейстингс в Газа
Снимка: Ройтерс

Първите конвои с хуманитарна помощ пристигнаха в Газа, след като примирието между Израел и палестинските бойци се задържа втори ден. Над 250 души бяха убити по време на продължилия 11 дни конфликт, повечето от тях в Газа. Световната здравна организация призова за създаването на коридори за евакуиране на ранените хора.

Хуманитарният пратеник на ООН за Близкия изток Лин Хейстингс посети районите на Газа, най-силно пострадали от израелските бомбардировки.

Лин Хейстингс призова Израел и палестинските бойци да спазват примирието и да позволят на хуманитарните работници да доставят помощи на хората в Газа.

Тя подчерта, че след войната от 2014-а, организацията разполага с установени механизми:

"Имаме механизми, с които да следим помощта да не попада в ръцете на хора, за които не е предназначена. Има нужда от много неща в тази ситуация - от подслон, до медицинска помощ и храна".

ООН обяви, че е заделила 4 500 000 долара в помощ на Газа.

Над 100 000 души избягаха от домовете си в района, който е под контрола на групировката "Хамас". Палестинските власти заявиха, че десетки милиони долари ще бъдат необходими за възстановяването на и без това бедния анклав, който също така страда от Covid кризата . 

В южен Израел, жителите празнуваха спирането на огъня, но мнозина изразиха загриженост, че нов конфликт е само въпрос на време. 

Мирослав Зафиров, дипломат от ООН, който е в екипа на пратеника на организацията за Близкия изток, също посочи, че ситуацията остава взривоопасна:

"Това, което може да ескалира на по-стратегическо равнище е отсъствие на решение на ситуацията в Газа. Решението на кризата в Газа преминава през много сериозен анализ за състоянието въобще на палестинската автономна власт".

И американският държавен секретар Антъни Блинкън ще посети Израел и окупирания Западен бряг, като част от усилията на Вашингтон да подпомогне примирието в Газа. Очаква се Блинкън да обсъди "възстановителните усилия и общата работа за изграждането на по-добро бъдеще за израелци и палестинци". 

Пропалестински демонстрации се проведоха в Лондон, Париж и Чикаго 

По време на посещението на Хейстингс в Газа няколко демонстранти се събраха в британската столица на национално шествие за Палестина и равяваха плакати с надписи „Спрете войната“. 


В Чикаго стотици излязоха на протест с призив към Конгреса да приеме законопроект, който да забрани употребата на американски оръжия срещу палестинците. 

В Германия също се очакват този уикенд пропалестински демонстрации. Канцлерът Ангела Меркел предупреди да не се допуска антисемитизъм и расистко поведение по време на очакваните про-палестински демонстрации в Германия. Подобни актове ще се наказват сурово, подчерта Меркел. Миналата събота в Германия бяха арестувани 60 души, а 100 служители на реда пострадаха при пропалестинска демонстрация в столицата Берлин. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени