Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Башир: Никога не съм искал да нараня Даяна

Кадър от интервюто на Мартин Башир с принцеса Даяна от 1995 г.
Снимка: Ройтерс

Бившият журналист на Би Би Си Мартин Башир, който бе обвинен в използване на подвеждащи тактики, за да направи прочутото интервюто с принцеса Даяна през 1995 година заяви, че „никога по никакъв начин не е искал да я нарани по някакъв начин“.

В интервю за вестник „Сънди таймс“ Мартин Башир поднася дълбоки извинения на синовете на Даяна - херцозите на Кеймбридж и Съсекс, принцовете Уилям и Хари.

Той обаче отхвърля твърденията на принц Уилям, че е засилил параноята у Даяна, изтъквайки че той и принцесата са били много близки приятели.

Башир допълва, че още в началото на 90-те години вече е имало скандални репортажи и тайно записани телефонни разговори на Даяна и той не е автор на нито един от тях.

По думите на Башир Даяна никога не е казала, че е недоволна от интервюто и те са останали приятели след излъчването му.

„Всичко по отношение на интервюто бе както Даяна пожела - от момента, в който искаше да обърне внимание на кралския дворец до момента на излъчването и цялото му съдържание“, казва Башир за „Сънди таймс“.

По отношение на показаните фалшиви документи на брата на Даяна Чарлз Спенсър, за да го убеди сестра му да даде интервю Башир казва, че е допуснал голяма грешка, за която съжалява, но това няма връзка с решението на Даяна да даде интервюто.

В четвъртък независимо разследване на лорд Дайсън постанови, че Башир е бил нечестен и некоректен и Би Би Си не е спазило високите си стандарти. Заключава се още, че Башир сериозно е нарушил правилата на корпорацията, използвайки фалшиви документи. Лорд Дайсън е силно критичен към първоначалното вътрешно разследване в медията на интервюто през 1996 година, което е преценило, че Башир не е нарушил етичните правила.

Мартин Башир, архив от 2007 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна