Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корупцията е основният проблем за Кипър, сочат социологически анкети

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Корупцията е основният проблем за Кипър, сочат социологическите анкети за настроенията на избирателите седмица преди предстоящия парламентарен вот. На 30 май почти 558 000 гласоподаватели ще определят своите избранници за 56-те места в Камарата на представителите.

34% от кипърците поставят на първо място сред проблемите на страната корупцията и искат да видят решения за нея от политическите партии, които се борят за места в парламента. Делът на хората с тази позиция през май е с 6 процентни пункта повече отколкото през март.

Кипърският въпрос се нарежда на четвърто място по важност с 15%, губейки два процентни пункта от март. Въпреки спада той ще играе съществена роля и на тези избори, тъй като около 30% от анкетираните смятат, че ситуацията за неговото решаване се е влошила след неформалната петстранна среща в Женева през април.

Това показват последните големи социологически изследвания, които бяха обявени преди парламентарните избори следващата неделя. Тази нощ изтече разрешеният от закона срок за огласяване на резултати от проучванията на общественото мнение.

Основните политически партии се очаква да запазят сегашните си позиции. За дясноцентристката партия ДИСИ ще гласуват най-много – 17 - 21% от избирателите, според различните проучвания, а основната опозиционна партия - лявата АКЕЛ, привлича 16 - 19% от гласуващите.

Според нагласите, регистрирани в социологическите анкети, е възможно изборите да доведат до осемпартиен парламент.

60% от кипърците не са доволни от предизборната битка на партиите. Според тях  кампанията е негативна, без убедителни послания към гражданите. Само 25% от анкетираните твърдят, че партиите представят решения на проблемите, които вълнуват хората. 

Програмата за ваксинация и общото управление на коронавирусната пандемия от правителството също са обект на предизборни оценки.

40% от анкетираните имат „положително” отношение към реализирането на програмата за ваксинация, 7% заявяват, че тя се управлява много добре, „отрицателно” и „много отрицателно” събират 30% от оценките.

Правителството се справя „много добре” и „положително” с овладяването на пандемията, смятат 38% от анкетираните, докато 32% оценяват работата му като „отрицателна” и „много отрицателна”. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна