Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери ще обсъждат случая с отклонения самолет

Снимка: БГНЕС

Случаят с отклонения в Минск пътнически самолет, изпълнявал полет от Атина за Вилнюс, ще бъде обсъден на заседанието на европейските лидери днес. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви снощи, че това няма да остане без последствия.  

Мишел осъди по най-категоричен начин деянието на властите на Беларус и ги призова незабавно да освободят задържания журналист Роман Протасевич. Същия апел отправи и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи случилото се като "напълно недопустимо". 

Лидерите ще изразят също солидарност с България заради случилото се у нас и в Чехия - взривовете в складовете във Върбетице и опита за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Възможно е те да обсъдят нови санкции срещу руски официални лица по Глобалния санкционен режим, но не се очаква да се вземат решения в тази насока. 

В писмото покана до тях председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи дебата за Русия като стратегически и допълни, че нейните незаконни и провокационни действия продължават както в рамките на ЕС, така и по-далеч. 

Други теми на вниманието на европейските държавни и правителствени ръководители днес ще бъдат влизането в сила на търговското споразумение между ЕС и Обединеното кралство от 1-ви май и ситуацията в Близкия изток. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна