Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме 24 май

Президентът Радев: Държавата на духа никога не е загивала в България

| обновено на 24.05.21 в 13:27
Тържеството пред Националната библиотека в София
Снимка: Ани Петрова

България отбелязва Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В редица градове на страната 24 май се отбелязва с празнични шествия и музикални програми.

В София се провеждат концерти, „Парад на буквите“ и са представени художествени инсталации.

Преди обед президентът Румен Радев и министри от служебния кабинет поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. Там нямаше официална церемония с речи, но имаше музикална програма с участието на  детски и училищни състави.

Малко след 9,30 ч. дойде държавният глава Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Стефан Янев и министри от кабинета да положат цветя пред паметника на светите братя пред Националната библиотека.

Премиерът Стефан Янев, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова

„Нека на 24 май  поздравим всички наши достойни учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръскват тъмата на  подмяната“, каза Радев пред репортери.

„Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения. България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност. Честит празник!“, добави президентът.

Към 12 ч. пред Националната библиотека продължаваше да има дебела опашка от хора, които чакаха, за да поднесат своите цветя пред паметника на светите братя.

Ето някои от коментарите на чакащите:

„Душата на българина, това е писмеността, това е азбуката, която обединява всички българи и смятам, че продължава да изпълнява тази  роля“.

„Трябва да пазим културата и обичаите си, защото това е един от най българските празници“.

Към 10.30 от площад „Славейков“ тръгна Парад на буквите, организиран за втора поредна година от сдружение „Азбукари“. Шествието мина по столичните улици „Раковски“ и „Оборище“, паметника на Васил Левски и завърши в парка „Заимов“.

Точно в 12 ч. пред народния театър „Иван Вазов“ започва празничен концерт, организиран от софийското регионално управление на образованието, в който участват близо 400 ученици от столичните училища.

В празничния 24 май в столицата с вход „Свободен" работят парк музей „Враня“, софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ, както и зоологическата градина.

В Пазарджик деца от детските градини, стотици ученици, педагози и културни общественици се включиха в празничното шествие, което премина през един от централните булеварди на града.

Пред паметника на светите Кирил и Методий бе отдадена почит, с венци и цветя, а десетки балони , оцветени в цветовете на българския трибагреник, полетяха в небето.

Кюстендил отбеляза празника с програма с участието на ученически и детски състави, мажоретни групи, местни изпълнители, духовия оркестър , но без манифестация.

Стотици се събраха на амфитеатъра до пл. „Велбъжд“, за да чуят подготвената от отдел „Култура“ на общината програма за празника. Мнозина с носталгия си спомняха за манифестациите на този ден, които за втора година не се правят заради противоепидемичните мерки.

От микрофоните прозвуча рецитал на възпитаници на кюстендилските гимназии в прослава на делото на братята Кирил и Методий и на българската духовност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени