Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на ЕК обеща на Минск "категоричен отговор" за случая с Роман Протасевич

Задържане на Роман Протасевич, опитващ се да отрази протест в Минск на 26 март 2017 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на влизане в Европейския съвет, че европейските лидери ще обсъдят тази вечер налагането на санкции срещу лица, замесени в принудителното приземяване на самолета в Минск, изпълняващ полет от Атина за Вилнюс:

„Ще има много категоричен отговор, защото поведението на режима на Лукашенко е ужасяващо и той трябва да разбере, че това ще има сурови последствия. Тази вечер ние ще обсъдим различни възможности за санкции на лица, които са отговорни за това похищение, но също така и срещу бизнеса и икономически компании, които финансират тези режими. Разглеждаме и варианти за налагане на санкции на авиационния сектор в Беларус. Роман Протасевич трябва да бъде освободен незабавно и ние ще продължим да оказваме натиск върху режима, докато той не започне да зачита свободата на медиите, на изразяването и на мненията“.

Фон дер Лайен добави, че европейски икономически и инвестиционен пакет на стойност 3 млрд. евро за Беларус е замразен, докато тя не стане демократична държава

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна