Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест срещу недостига на детски градини в София

| обновено на 25.05.21 в 19:18
Снимка: БГНЕС

Нов протест срещу липсата на места в детските градини се провежда пред сградата на Столичната община. Втори час столичната улица "Московска" остава затворена за движение. 

След първото класиране 10 хиляди деца останаха без място в детско заведение.

Протестиращите родители отказаха диалог с администрацията и поискаха незабавна оставка на кмета Йорданка Фандъкова и екипа ѝ:

"Казвам се Павлинка Вълчева. Майка съм на две деца, на две неприети деца. Организирам протеста, защото ми писна от това все за моите и за още 10 251 други деца да няма места. Искаме ударно строителство, искаме довършване на всички започнати обекти, искаме компенсация за всички деца, без значение дали са под или над 3-годишна възраст. И, ако всичко това не бъде изпълнено, съответно - оставка".

"Дългосрочното решение е точно да се построят нови сгради. Краткосрочното е ваучери, но не на стойност 280 лв. Няма частна детска градина, чиято месечна такса да е 280 лева".

Във Фейсбук кметът Фандъкова обеща до края на годината ще бъдат разкрити още 1080 нови места. По думите ѝ в момента се строят 16 сгради на детски градини. Разработват се и критерии за компенсации на всички не приети деца

В момента в София, в различните райони на града се строят 16 нови сгради за детски градини. За да няма забавяне в новите проекти, за тях ще отговаря екипът на зам.-кмета по строителство, а не районните кметове, както беше досега.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени