Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пере Арагонес встъпи в длъжност като премиер на Каталуния в отсъствието на опозицията

Новият премиер на Каталуния Пере Арагонес с жена си и дъщеря си по време на церемонията по встъпване в длъжност - Барселона, 24 май 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пере Арагонес встъпи в длъжност като 132-и министър-председател на Каталуния в присъствието на лидера на партията си Ориол Жункерас и предшественика си Ким Тора и в отсъствието на опозицията. В речта си той обеща „да направи амнистията и самоопределението неизбежни“ като насърчи "социална справедливост и национална свобода", които смята за „неразделни“.

Поемам тази отговорност с цялата ѝ историческа тежест", обяви Арагонес на официалната церемония по встъпването му в длъжност. "Напълно осъзнавам трудностите, които трябва да преодолеем, като започнем от социална и икономическа криза, която засили неравенствата в обществото", каза той и обеща още тази седмица да обяви имената на 14-те си министри в регионалното правителство.

Арагонес благодари и на предшественика си Ким Тора, който бе отстранен от поста от съда, за отдадеността му "през последните изключително трудни години, в които трябваше да ce изправи пред предизвикателството да възстанови каталунските институции след 155 г”.

В речта си той нито веднъж не спомена испанската Конституция и краля. Опозицията отказа да присъства заради лидера на Републиканска лява партия на Каталуния Ориол Жункерас, който за пореден път получи специално разрешение да излезе за ден от затвора, където излежава 13-годишна присъда за незаконния референдум от 2017 година. Председателят на „Гражданите” Карлос Каризоса написа вT witter, че встъпването в длъжност на Арагонес ще бъде "стартовият сигнал за нов преврат срещу демокрацията".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна