Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Петков: Амбицията ни е отново да спечелим Златната лига

Иван Петков
Снимка: БГНЕС

Амбицията ни е отново да спечелим Златната европейска лига. Това заяви селекционерът на женския национален отбор по волейбол Иван Петков преди старта на Златната европейска лига и след изтегления жребий за европейското първенство.

Той даде разяснения за предстоящия първи турнир в Украйна, където съперници на нашите момичета ще са домакините и Словакия след отпадането на Финландия заради коронавирусни проблеми. „Най-общо Златната европейска лига е един атрактивен турнир на Европейската конфедерация, победителят в този турнир получава шанс да играе във Волейболната световна лига, която е алтернатива на Гран ппри, женския вариант, и Световната лига при мъжете. Неприятно е, че един мач по-малко трябва да изиграем. Ние сме в една група със Словакия, Финландия и Украйна, но поради Covid проблеми Финландия отказа участие – тимът е под карантина до 28 май и няма шанс да участва в надпреварата. Финландия е доста бърз отбор, за нашия тим щеше да представлява интерес да играем с тях, играят добър тактически волейбол, това щеше да ни вкара в едни отговорности и рамки“, започна Петков.

Четири състезателки отпадат за надпреварата в Запорожие, която стартира тази седмица. „От групата, която сме обявили като разширена, единствено четири момичета отпадат – Елица Василева, Христина Русева, Полина Нейкова и Галина Каракашева. Да, естествено, че имаме разузнаване – в сегашния свят, който живеем, и устройствата, които използваме, да имаш мачове на определени отбори не е проблем. По-малка информация имаме за Словакия. По различен характер са причините за отпадането на четирите момичета, няма нищо притеснително. Естествено, преди две години спечелихме Голдън лигата и промоция за Гран при, нашите амбиции са да спечелим Златната европейска лига. Все пак сме домакини на Файнъл фор, което ни задължава по един начин да зарадваме хората в Пловдив“.

Петков коментира и жребия за Европейското първенство. „Група като група. Трябва да дадем максималното от себе си, отборът на Полша е доста сериозен тим, претърпя голямо развитие. Отборът на Германия, който за мен играе много сериозен тактически волейбол, с добра защита, може да създава проблеми – на олимпийската квалификация играха финал с Турция. Испания не съм ги срещал като треньор, по-скоро Гърция – отбори, срещу които трябва да си на 100%, за да имаш успех“, заяви селекционерът.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна