Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев и Стево Пендаровски пристигнаха в Рим

| обновено на 26.05.21 в 19:01
Президентите на България и на Северна Македония Румен Радев и Стево Пендаровски на летището в Скопие - 26 май 2021
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев и държавният глава на Република Северна Македония Стево Пендаровски пристигнаха заедно в Рим за общо честване на Светите братя Кирил и Методий.

Самолетът с българския президент и водената от него официална делегация беше посрещнат от македонския му колега в Скопие. Преди да  отпътуват за Италия Радев и Пендаровски направиха кратки изявления.

Българският президент изрази очакване за развитие на отношенията между двете страни в дух на приятелство, сътрудничество и добросъседство:

 "Искам да благодаря на моя колега и приятел президентът на РСМакедония за гостоприемството, макар и за съвсем кратка визита и да споделя, че съвместното ни пътуване до Рим и отдаване на почит на Светите братя Кирил и Методий е прекрасен повод да подновим диалога между нашите две страни на най-високо ниво", каза Румен Радев

И президентът Пендаровски определи визитата в Италия като добър повод да обсъди с Радев и актуални въпроси по двустранните отношения между София и Скопие, включително и темите, които в момента разделят двете страни.

В Рим българският държавен глава отдаде почит пред паметника на българския революционер капитан Петко Войвода.

По-късно държавният глава участва в официално откриване на галерия "България" към културния ни институт в италианската столица.

По-късно в представителството на Европейската комисия в Рим президентите Румен Радев и Стево Пендаровски ще присъстват на подписване на споразумение за сътрудничество между БТА и информационната агенция на РСМ.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна