Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 юни в кино „Люмиер“

Спектакъл срещу насилието сред младите ще бъде последван от диалог с публиката

Снимка: Платформата НЕ

Спектакълът „Историята Ти (ти) в мен“, който е в жанр журналистическа драма и е посветен на борбата срещу насилието сред подрастващите в българското училище, ще бъде представен в кино „Люмиер“ с вход свободен на 1 юни 2021 г.  от 19:00 часа.

Зад представлението стоят платформа Артисти за Ненасилие, Фондация „Платформата НЕ“ и Университетският театър на Нов български университет, подкрепена от МОН, САБ и Столичната община.

„Когато преди 5 години стартирахме кампанията, пандемията беше далеч. Ние създадохме диалог с нашите реципиенти – учители и ученици, училищни психолози, общности“, разказа пред Радио София режисьорът доц. Възкресия Вихърова. - „Заради коронавируса отпаднаха много планирани събития и изяви. затова направихме пърформанс в Zoom-формат, за да де спре диалогът. Театърът наистина е мощно средство, за да се говори за важни теми в обществото.“

В спектакъла директният контакт е съхранен и благодарение на изповедната форма. Участват 10 актьори и 12 студенти, които постепенно за 2-годишния период на проекта преминават към професионалната гилдия.

Спектакълът е с отворен край, но е последван от диалог-дискусия с публиката – това е „форум театър“, обясни Янко Велков-Янеца - актьор, художник и скулптор, а в „Историята Ти (ти) в мен“, е модератор.

„Силно вярвам и като режисьор се импулсирам от този жанр. Разказването на определен казус не пречи да се изтъкне позицията на разказвачите. На 1 юни в „Люмиер“ ще провокираме зрителите да разсъждават и да предлагат алтернативи за промяна“, допълни доц. Вихърова.

Чуйте разговора на Катя Василева с доц. Възкресия Вихърова и Янко Велков-Янеца.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна