Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукашенко предлага да приземи самолета на Джо Байдън в Минск

Александър Лукашенко, президент на Беларус
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белоруският президент Александър Лукашенко заяви по време на конференция в сряда, че американският му колега Джо Байдън не е наясно с вътрешните работи на Беларус и не може да изнася лекции по този въпрос, освен ако двамата лидери не решат да се срещнат в Минск.

Лукашенко каза на шега, че може лесно да приземи самолета на Джо Байдън и че ще има три военни самолета, които да го следват от Швейцария, където американският президент планира да се срещне с руския си колега Владимир Путин.

Лукашенко сподели загрижеността си, че Джо Байдън не знае къде се намира Беларус на картата на света. Освен това той предложи да бъде домакин на американо-руската среща на високо равнище и да изслуша всички обвинения, които прессекретарят на Белия дом Джен Саки ще изготви за своя президент.

Изявлението идва ден, след като Белият дом потвърди, че Байдън ще се срещне с Путин на 16 юни в Женева, Швейцария. Сред другите теми на дневен ред е и белоруската криза след насилственото приземяване на полет на самолет на компанията "Райънер" с белоруски опозиционен политик на борда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна