Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязък отскок на британското автомобилно производство през април

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Производството на автомобили в Обединеното кралство се е увеличило рязко през април в сравнение с аналогичния пандемичен месец през 2020 г., но остана под нивото си от 2019 г., заяви в четвъртък Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT).

Фабриките на острова са произвели 68 306 автомобила през април в сравнение със само 197 точно преди година, когато въведените строги антиковид ограничения спряха напълно производството.

Въпреки този подем производството на автомобили е все още с 3,8% под нивото от април 2019 г. От началото на годината (през първите четири месеца) британските заводи са произвели 374 864 автомобила, което представлява увеличение със 17,3% спрямо същия период на 2020 г.

В сравнение със средната стойност за последните пет години обаче производството намалява с цели 42,9% на месечна база и с 31,1% за периода от януари до април.

Майк Хоус, главен изпълнителен директор на SMMT, отбеляза, че данните за април винаги ще бъдат изключение, тъй като заводите по това време на миналата година бяха затворени на фона на първата вълна от коронавирусната пандемия.

"Макар че е добра новината, че Великобритания върви по пътя на очертаната Covid пътна карта към постигане на нормалност, все още се нуждаем от силно вътрешно търсене и като се има предвид, че сме силно зависими от износа - нуждаем се и от уверени задгранични пазари, за да стимулираме възстановяването както за автомобилния сектор, така и на икономиката като цяло", добави Хоус.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна