Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 мъртви прасета изплуваха от Янтра край с. Писарево

| обновено на 28.05.21 в 18:26
река Янтра
Снимка: БГНЕС

Областният управител на Великотърновска област свика извънредна епизоотична комисия за умрелите прасета, които изплуваха от река Янтра край горнооряховското село Писарево. Взети са всички мерки, няма опасност за хората, увери Георги Гугучков. 

В реката изплуваха телата на 17 животни. Все още не е установен техният собственик. Районът е отцепен от полицията, заяви Гугучков за БНР: 

„В момента се изваждат труповете от реката, като се включи „Пожарна и аварийна безопасност“. Ще бъдат взети проби от тези животни. Към този момент нямаме сигнали за някакво заразяване“. 

В района има три свинеферми, достъпът до тях ограничен, поясни областният управител. Взети са проби от почвата и реката в района, където са изплували мъртвите прасета на 800 метра от селото, заяви кметът на Писарево Ахмед Мустафов: 

„Няма опасност за населението изобщо. Не зная на кого са, те си имат ушни марки, ще излязат“. 

Мъртвите животни, някои от които са във фаза на разложение, са открити от учени от БАН, които са правили огледи в района по НАТУРА 2000. По случая се извършва прокурорска проверка за замърсяване на околната среда и за евентуална зараза. Прасетата имат ушни марки, по които разследващите органи предстои да установят от чие стопанство са.  

По сигнала на учените е започната проверка, като е образувано досъдебно производство за замърсяване на околната среда и за евентуално разпространение на зараза, посочиха за БНР от Районна прокуратура Велико Търново. 

От Областната структура на Агенцията за безопасност на храните отказаха да коментират случая

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна