Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативи в редица градове срещу практиката "поставяне под запрещение"

| обновено на 28.05.21 в 17:24
Снимка: Мая Щърбанова, БНР

С шествие, песни и танци на площада в Добрич хората с интелектуални затруднения отново припомниха, че поставянето под запрещение в България трябва да бъде премахнато като практика. Събитието под надслова „Родени готови“ е част от националната кампания, целяща да въведе нов начин на мислене по отношение на мярката запрещение. 

Поставените под запрещение лица в България са над 8 000, а законът е непроменен от 1949 година

Инициативата в Добрич се организира от Фондация „Николай Чудотворец“, която осигурява работа на 16 лица с интелектуални  затруднения, част от които са с премахнати запрещения. Борбата за разглеждане на проектозакона, отменящ запрещението като практика и въвеждащ адекватна подкрепа за такива хора, тече вече осем години, заяви председателят на фондацията Мария Методиева. 

„Искаме да променим този толкова ретрограден закон, който е от 1949 г. Ние работим от толкова години с хора с увреждания и поне сме хората, които знаят, че те могат! Отменихме шест запрещения, което беше прецедент, а и все още е в съдебната система“. 

Всеки, който иска да подкрепи инициативата, може да го направи, като подпише петицията на адрес в интернет www.bornready.me. 

С информационни материали и с фотографии на деца и младежи с увреждания, които показват мечтите си, Банско ще подкрепи националната кампания и петицията за отмяна на запрещението в България като недопустима социална присъда

Целта на инициативата, която се провежда едновременно в 17 града у нас, е обществото да разбере и подкрепи искането на семействата  на хора с интелектуални и с психично-здравни проблеми за премахване на запрещението. 

Организации настояват страната ни да изпълни ангажиментите си по конвенцията на ООН, която е подписала преди 12 години, и която  изисква тази нехуманна форма на отговорност да бъде заменена с мерки за „подкрепено вземане на решения“ от самите хора с увреждания. 

„За какво мечтаят децата ни“ е тематичната изложба, която ще бъде представена в центъра на Банско. 

С флашмоб във Видин неправителствени организации, родители и граждани призоваха за подкрепа на хората с интелектуални затруднения, чиито граждански права са ограничени. Проявата е част от кампанията „Родени готови“, с която се иска отмяна на запрещението в България. 

Неправителствени организации, майки и техните деца с интелектуални увреждания от Ловеч се включиха в инициативата „Дни на способностите“за приемане на Закона за физическите лица и мерките за подкрепа и премахване на запрещението. Вече осем години майките на деца с интелектуални увреждания се борят срещу запрещението. Мария Недялкова, председател на сдружение „Закрила“ и  майка на дете с интелектуални проблеми: 

„Искаме да покажем, че всички хора се раждат „родени готови“ да изживеят живота си такъв какъвто е. Също като нас те имат своите мечти. Ние сме убедени, че те могат и бидейки поставени под запрещение, с това нищо не им се помага“. 

Родители на деца с интелектуални увреждания допълниха: 

„Запрещението е нещо, което отнема всички граждански права. Всеки човек има право да има мнение, да прави това което иска, да не е зависим от другите“. 

27-годишният Иван Еврев мечтае да работи и да има права като всички останали

„Да се премахне запрещението, защото много от децата искат мнение и права“. 

Петицията и събраните в подкрепа на хората с интелектуални увреждания подписи ще бъдат внесени в следващото Народно събрание с надежда, че въпросният закон, с който ще бъде премахнато запрещението, ще бъде приет


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени