Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев и Матарела обсъдиха сътрудничество в икономиката и инвестициите

Радев и Матарела
Снимка: Пресцентър на президентството

Президентите на България и на Италия Румен Радев и Серджо Матарела обсъдиха в Рим икономическото и инвестиционното сътрудничество между двете страни

Във фокуса на разговора са били опазването на външните граници на Европейския съюз, както и туризмът в условията на пандемия, каза Радев след срещата: 

"Важно е как в условията на пандемия ще работим заедно. И за България, и за Италия туризмът е много съществена част от БВП. Обсъждахме и погледа на Италия върху Плана за възстановяване и устойчивост. Знаете, че новият премиер Марио Драги разпореди преглед на този план - доколко той съответства със стратегическите цели и приоритети на Италия и как да заработи най-добре за страната. Тук също можем да черпим опит. Знаете, че ние сме в такъв процес". 

България може да разчита на помощ от Италия в опазването на културно-историческото наследство

"В България има множество римски паметници на културата и тяхното опазване е от изключително значение. В Италия има създадени специални структури как да се опазват тези паметници, как да се съхраняват по-добре и ще бъде наистина много положителен този опит за нас. Имаме обещание от италианска страна за пълно сътрудничество по въпроса". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени