Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на ректорите заседава за първи път в Тракийския университет

5
Снимка: Живко Нанев

Ректори на държавни и частни висши училища в страната, Военно-медицинска академия и Полицейската академия участват в срещата, с домакин - Тракийският университет в Стара Загора.

В дискусията се включиха и служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков и двама от заместниците му.

„Съветът на ректорите се провежда за първи път в Тракийския университет от учредяването му, но по-важното е, че се провежда присъствено. Бяха обсъдени проблемите на висшето образование в настоящата обстановка, предложения за промени в Устава на Съвета на ректорите и избор на нови членове“, обобщи председателят на съвета – проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Участниците в срещата бяха единодушни – не е толкова важно сега да върнат за една-две седмици студентите в аудиториите, а да започнат новата академична година присъствено.

Проф. Герджиков изрази увереност, че въпреки краткия хоризонт на служебното правителство, ректорите разчитат на опита на проф. Николай Денков като заместник и министър на образованието от предишни кабинети и допълни, че в последните няколко години образователното министерство е направило някои положителни промени.

„Намаляването на местата във висшите училища с 40 %, обвързването на финансирането с качеството на обучение и това, че се влиза много по-трудно, водят висшето образование в правилна посока.“, завърши проф. Герджиков

Обобщението на проф. Анастас Герджиков чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени