Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК обеща на Беларус 3 млрд. евро при демократичен преход

Светлана Тихановска
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати на бившия кандидат-президент Светлана Тихановска „Икономически план за демократичен Беларус“ на стойност 3 млрд. евро, съобщи говорителят Ана Писонеро. 

Според документа планът „отразява ангажимента на Европейския съюз да подкрепи стремежа на беларуския народ към мирен демократичен преход след изборите за президент през август 2020 г., които не бяха нито свободни, нито справедливи“. 

В момента, в който Беларус започне демократичен преход, ЕС ще активира пакета от 3 млрд. евро, който се състои от „грантове и кредити с привличане на държавни и частни инвестиции, за да се помогне на страната да стабилизира своята икономика, да реформира институциите, да ги направи по-демократични и да помогне за повишаването устойчивостта на икономиката, потенциала на растежа и създаването на работни места“, е отбелязано в документа. 

По-рано върховният комисар по външна политика на Евросъюза Жозеп Борел съобщи, че Светлана Тихановска ще бъде поканена на следващото заседание на Съвета на ЕС на 21 юни

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна