Поне 100 тона лавандулово масло от миналата година залежава в складовете, а в същото време никой в България не знае кой и колко лавандула произвежда. Репортерът Веселина Миланова обобщава проблемите на бранша преди кампанията по прибиране на тазгодишната реколта.
Ако допреди 2-3 години се гордеехме, че България държи първо място в света по добив на лавандулово масло, изпреварвайки лидера Франция, днес ситуацията с производството е следната:
„Хаотично, нерегламентирано, нелогично“, казва Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската асоциация на етеричномаслените култури в парфюмерията и козметиката и добавя, че няма официални данни кой, къде сади лавандула у нас.
„Неофициално са около 180 квадратни километра. В последните три години има изключително голям бум на нови насаждения, огромни плантации се създадоха в Северна България“.
Около 200 тона лавандулово масло се произвежда в България. Картината преди новата кампания е следната.
„Наличие на много непродадено лавандулово масло, голяма част, от което е с недобро качество, няма и цена“.
Подобно и на розите свръхпроизводството на лавандула започна след няколко добри години с високи цени, когато масово неспециалисти решиха, че лавандулата е източник на бързи печалби, казват експертите в бранша.