Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Пролетният панаир на книгата пред НДК в София

Базарът бе открит от министъра на културата професор Велислав Минеков
Снимка: БГНЕС

Пролетният панаир на книгата беше открит пред НДК. Участниците в изложението тази година са рекорден брой - повече от 120 издатели с над 20 хиляди заглавия, разположени в 54 шатри.

Близо 100 са културните събития, предвидени за следващите 7 дни.

Министърът на културата професор Велислав Минеков откри панаира на книгата, като каза:

„Непрочетената книга е като обещание, което даваме сами на себе си за бъдещето. Тя е най-смисленият и най-красивият подарък, който можем да дарим на човека до нас, с който можем да покажем, че ни е грижа.

Желая на всеки посетител на пролетния базар да подкрепи българската книга и да успеят да прочетат всяка една от непрочетените в своите лични библиотеки“

Посетителите ще могат да подкрепят петиция, с която издателите настояват по-ниската 9-процентна ставка на ДДС за книгите да стане постоянна, съобщи за БНР организаторът на изложението Велизара Добрева:

"По този начин да подкрепим книгата, която не е обикновена стока, а носи в себе си езика, културата и, бихме могли да кажем, бъдещето на нацията, защото, за да може да има четящи хора, трябва да има книги и да се издават и те да стигат до тях! А четящите хора са тези, които наистина градят едно добро и хубаво бъдеще, както в социален, така и в икономически аспект“, каза Велизара Добрева - председател на Асоциация "Българска книга" и организатор на Панаира на книгата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна