Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев за инцидента в Чешнегирово: Недопустимо е животът и спокойствието на гражданите да бъдат излагани на риск

| обновено на 31.05.21 в 13:06
Румен Радев на среща с министъра на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от Българската или от чужда армия. Това заяви президентът Румен Радев, който днес проведе среща с министъра на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите. Повод за срещата е нахлуването на американски военнослужещи по време на учение в производствен цех край село Чешнегирово, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Очаквам щателна проверка по случая, както и преразглеждане на организацията и мерките за безопасност при провеждане на учения. Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани".

Министърът на отбраната Георги Панайотов информира държавния глава за случая и посочи, че вече е провел разговор със собственика на предприятието край Пловдив. Той подчерта също така, че предстоят още разговори с американската страна за пълно изясняване на инцидента и недопускане на подобни „изключително неприятни и смущаващи недоразумения“.

"Днес сутринта се обадих на собственика на фирмата в Чешнегирово, чийто цех е бил обект на това изключително неприятно и смущаващо недоразумение".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени