Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК обяви мерки за възстановяване на свободното движение в ЕС преди лятото

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Европейската комисия обяви координирани мерки за възстановяване на свободното движение в ЕС преди началото на лятото.

Според част от тях изцяло ваксинираните срещу Covid-19 не трябва да бъдат подлагани на тестове и не трябва да им бъде налагана 14-дневна карантина. Същото трябва да важи и за преболедувалите, които обаче трябва да са получили първата доза ваксина от необходими две. Оставя се възможност на страните-членки да решат дали да прилагат това.

Възстановените от коронавируса лица, притежаващи сертификати, съответстващи на цифровия Covid сертификат на ЕС, трябва да бъдат освободени от свързано с пътуването тестване или карантина през първите 180 дни след положителен PCR тест.

Предложенията на Комисията са във връзка с постигнатата договорка между Европейския парламент и Съвета регламента за удостоверението срещу Covid-19 да влезе в сила от 1 юли.

Лица с валидни сертификати, включително преболедували, трябва да бъдат освободени от всякакви изисквания за карантина.

Комисията предлага валидност от 72 часа за PCR тестовете, а в тези страни, които го допускат – 48 часа за бързите антигенни тестове.

Страните-членки трябва да върнат ограниченията за ваксинирани и преболедували, ако епидемиологичната ситуация бързо се влоши или има съобщения за опасни варианти на вируса.

Комисията не препоръчва ограничения за пътуващи от зелени зони, за пристигащи от оранжеви зони страните-членки могат да изискват бърз антигенен или PCR тест, от идващите от червените зони държавите могат да изискват те да бъдат под карантина, докато не се подложат на бърз антигенен или PCR тест, а в тъмночервените зони категорично не се препоръчва пътуване.

За да се гарантират събиранията на семействата, пътуващите с родителите си малолетни трябва да бъдат изключени от карантина, ако родителите им нямат нужда от нея, например, поради ваксинация.

Деца под 6 години трябва също да бъдат изключени от свързани с пътуването тестове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!