Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Яйцедентът” - осмисляне на метафори, кодирани в изкуство

"Яйцедентът" на Алекси Иванов
Снимка: Национална галерия / National Gallery

Художникът Алекси Иванов има нов проект, наречен „Яйцедентът”, който той нарисува в атриума на Националната галерия „Квадрат 500”. Така Алекси стана вторият творец, изправил се по фатихакиновски срещу „Стената”. Всъщност тя е проект на галерията, който дава 26-метрово поле за изява на съвременни стенописци. Ако се изправят срещу стената и я връхлетят със страшна сила и спокойствие, най-вероятно изявата ще се превърне в необятна възможност. 

Такава тя стана и за Алекси, който имаше три дни да рисува. В петък, събота и неделя той се опълчи на дъжда и вятъра, стъпил на най-обикновена щайга, въоръжен с бои, четки, спрейове и малко синьо рибарско столче за отмора. Всеки, който пожелаеше, можеше да го наблюдава в следобедните часове.

Днес пред готовото си произведение Алекси ще посрещне децата на София, за да отпразнуват най-доброто възможно начало на юни по най-добрия възможен начин - рисувайки.  .

Първия художник, изрисувал „Стената” в Националната галерия, е Николай Петров - Glow. Случи се през септември миналата година. Glow пък посочи и препоръча Алекси да твори след него. След месеци живот на ярката, стилизирана работа на първия, от галерията се наложило да унищожат произведението, за да осигурят чисто бяло пространство за втория. Съвсем в духа и философията на уличното изкуство.


Кой ще наследи Алекси няма да стане ясно поне до края на годината. Има идеи кой да бъде стеноразбивач №3, но засега фокусът на галеристите е изцяло върху „Яйцедентът”, който ще остане в атриума, докато от календара не отлети март 2022-ра.

Атриумът може да бъде място за почивка и осмисляне на видяното в галерията, но е и дом на част от произведенията, които тя притежава. Разхождаме се под погледите на не една и две мълчаливи и все пак силно експресивни скулптури, както и пред зорките очи на Св. Климент Охридски. Той ни гледа от мозайка, където съжителстват класическите произведения със съвременния стенопис, стрийт арта, графитите или както още пожелаят да нарекат работата си онази порода артисти, за които говорим. Според Мартин Косташки, който е сред кураторите на „Стената”, всички форми на изкуството си добросъседстват в най-буквалния смисъл на думата.


А интерес от посетителите на галерията наистина има. В неделя например само 15 минути след обявения начален час, в който хората можеха да заповядат в атриума, първите любопитни погледи вече се насочваха към стената. За тях Алекси имаше малко време, но ще отдели повече за експерименти със специалната група посетители днес.

От 16.00 до 17.30 ч. деца между 7 и 12-годишна възраст ще могат да участват в ателие с Алекси и служители на галерията. Входът е свободен.

А „Яйцедентът” е въпрос на поглед и осмисляне на метафорите, кодирани в изкуство.

Още по темата в звуковия файл.

Снимки от процеса на работа: Лора Търколева 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна