Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТЕЦ „Бобов дол“ ще прави фотоволтаичен парк за „зелен“ водород

ТЕЦ „Бобов дол“
Снимка: Кирил Фалин

ТЕЦ „Бобов дол“ започва изграждането на собствен фотоволтаичен парк за „зелен“ водород, който да използва като безвредно за околната среда гориво за централата, каза за БНР изпълнителният директор на дружеството инж. Любомир Спасов. Работи се по диверсификацията на горивната база за централата, която сега работи само на въглища.

Разработени са няколко проекта, по които за централата ще си осигурява безвредно за околната среда гориво. Наред с биомасата, основно слама, природен газ и „зелен“ водород, който ще се добива чрез собствен фотоволтаичен парк.

Неговото изграждане започва върху терен от около 1200 декара, на рекултивирания сгуроотвал на ТЕЦ „Бобов дол“ край с. Каменик.

Директорът на централата инж. Любомир Спасов пояснява:

„ По предварителна информация от проектанта трябва да имаме 90-100 мегавата енергия, за да може да се добива, пикова енергия имам предвид, за да се добива „зелен“ водород, който е свободен от всякакви емисии“.

По повод коментари от последните дни, че ТЕЦ „Бобов дол“ отново гори отпадъци, за което беше санкционирана от РИОСВ преди година, инж. Спасов каза:

„Ако горяхме боклук, нямаше да излиза нищо от комина, защото той не отделя такива пепел и дим, а това е от въглищата“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени